Χουλιγκανισμός: Η μήτρα της σύγχρονης κοινωνικής βίας που απειλεί…

Απόψεις
Μοιραστείτε το:

Ο γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, κόβεται

Παλαιότερα, κάτω από την ταμπέλα «χουλιγκανισμός», έμπαινε μόνον η οπαδική και αθλητική βία που περιορίζονταν εντός και πέριξ των γηπέδων, ενώ πλέον αποδεδειγμένα μιλάμε για μια «κοίτη» μέσα στην οποία συγκλίνουν η βία του δρόμου, ο υπόκοσμος, το οργανωμένο έγκλημα και οι διάφορες μαφίες.

της Κατερίνας Γαλανού

Η τραγική δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή από την ελληνο – κροατική «κοινοπραξία των χούλιγκανς», η στυγερή δολοφονία του Αλκη Καμπανού από την αμιγώς εγχώρια δολοφονική ομάδα «οπαδών», κλόνισαν την κοινωνία και υποχρέωσαν την κυβέρνηση να αντιληφθεί το προφανές.

Ότι αυτό το κοκτέιλ της ανομίας ενδεδυμένο την προβιά της αθλητικής βίας δεν καταστρέφει απλώς το ποδόσφαιρο, αλλά έχει μετατραπεί σε «ανοικτό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια ο οποίος είναι μεταμφιεσμένος σε μια αθλητική διαφορά» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κ.Μητσοτάκης μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τους υπευθύνους των ΠΑΕ και τον πρόεδρο της UEFA.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε χωρίς ωραιοποιήσεις, ότι απέτυχε και η αυστηροποίηση των ποινών ενώ και στο πλέγμα των πολιτικών για την αθλητική βία υπάρχουν τρύπες και αρκετά κενά τα οποία δεσμεύθηκε ότι θα καλυφθούν.

Αυστηρή νομοθεσία για τις Λέσχες και τους Συνδέσμους των οργανωμένων υπάρχει ήδη από το 2015, όταν νομοθέτησε σχετικά ο Σταύρος Κοντονής, ενώ και μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού  στο νόμο Αυγενάκη προβλεπόταν το κλείσιμο των συνδέσμων και οι κάμερες στα γήπεδα. Δεν υπάρχει επομένως καμιά αποδεκτή δικαιολογία για την αδυναμία ή απροθυμία της πολιτείας, επί δυο διαδοχικών κυβερνήσεων, να βάλει τέλος στα ανεξέλεγκτα φυτώρια της οπαδικής βίας και στα καταφύγια των εγκληματικών στοιχείων. 

 «Φαινόμενα αδράνειας δεν θα γίνουν ανεκτά. Δεσμεύομαι ότι δεν θα διαιωνίσουμε παθογένειες αλλά θα τις διαλύσουμε» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την ενεργοποίηση του νόμου για το κλείσιμο των λεσχών και την αποδοχή ενός και μόνον επίσημου συνδέσμου ο οποίος  θα έχει έδρα του, την επίσημη ΠΑΕ. Επομένως, η ΠΑΕ θα λογοδοτεί για τις ενέργειες του. 

Η είσοδος και ο έλεγχος των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες που φιλοξενούν τους πυρήνες των hard core  φιλάθλων, θα γίνεται από την αστυνομία και όχι από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ομάδων, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα με τα γνωστά αποτελέσματα.

Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού προκύπτει σαφώς, ότι οι ΠΑΕ έχουν αναλάβει εκείνες την υποχρέωση για την ενεργοποίηση των καμερών στα γήπεδα.

«…δεν θα πετύχουμε τον τελικό στόχο μας χωρίς τη βασική ενεργοποίηση και των παραγόντων τού ποδοσφαίρου -και αναφέρομαι συγκεκριμένα στις ομάδες και στις ιδιοκτησίες τους…Είναι οι πρώτοι που εξάλλου έχουν χρέος να περιφρουρήσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει στο ποδόσφαιρο. Μέσα στα γήπεδα έχουν και αυτοί ένα χρέος, μια αποστολή, να ενεργοποιήσουν κάμερες, να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε για την τάξη.» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την κυβέρνηση οι χθεσινές ανακοινώσεις ήταν το plan Α, καθώς ο πρωθυπουργός έθεσε ευθέως στους συνομιλητές του και το Plan B στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνημένα ή δεν υπάρξει αποτέλεσμα. Σε αυτό εντάσσεται ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

«Είμαι σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί τελικά να φτάσουμε εκεί και όλοι έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και την αποφασιστικότητα της πολιτείας να αντιμετωπίσει στη ρίζα του αυτό το κακό» ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης προς τους μεγαλύτερους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου ενώπιον του προέδρου της UEFA.  Η σύγχρονη μορφή του χουλιγκανισμού με κοινά χαρακτηριστικά σε όλη την Ευρώπη, δεν επιδέχεται υπεραπλουστεύσεις, ούτε φανφαρονισμούς περί πατάξεως και συντριβής του. Επιβάλει πολλές και δύσκολες αποφάσεις και συνέργειες εντός της χώρας, πανευρωπαϊκή συνεργασία και… κυνικό ρεαλισμό από όλους τους εμπλεκόμενους. Της επίσημης πολιτείας αλλά και των Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιριών που εμπορεύονται ένα άκρως προσοδοφόρο προϊόν που πολλαπλασιάζει δυσανάλογα και την ισχύ τους.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged